meny

Backup av Outlook 2000, 98 och Express

augusti


augusti
Blogg

Det är viktigt att ta backup av din e-post. I Exchange sker det automatisk (eftersom mailen sparas på servern) men om man använder Outlook, Outlook Express, Mozilla Thunderbird mfl lagras e-post lokalt i datorn. Nedan inlägg handlar om hur man gör en säkerhetskopia av sin lokalt lagrade e-post. Den säkerhetskopia man gör bör naturligtvis läggas på en server, USB-minne eller brännas på CD för att kunna återställas i ett senare skede.
Microsoft Outlook finns i flera versioner, Outlook 98, Outlook 2000, Outlook Express. Skillnaden är att Express-varianten är gratis och har inget inbyggt verktyg för att göra en backup. Outlook 98 och tidigare har alternativ för att exportera mappar med mail och kontakter kan exporteras separat. Outlook 2000 och senare versioner kan exportera mappar på samma sätt med skillnaden att även kontakter och kalender följer med i säkerhetskopian.

Outlook 2000

Till Outlook 2000 och senare versioner finns ett smidigt verktyg från Microsoft, ”pfbackup.exe” som kan hämtas här. Påminnelse om backup kan ställas in och startar när man avslutar Outlook. Läs mer om hur programmet fungerar på den här länken. Det går också bra att göra som i exemplet med Outlook 98 här nedan.

Outlook 98

I Outlook 98 och tidigare bör man ta en kopia på hela mappen med datafilen men precis som i alla Outlook versioner det går även bra att exportera mail och kontakter till egna filer. Det gör man smidigast i Outlook under Arkiv -> Importera och Exportera… menyn. Välj Exportera till en fil -> Exportera till Outlook .pst fil -> markera din postlåda och glöm inte att kryss i Exportera undermappar -> ange ett nytt namn, ange om kopian ska vara lösenordsskyddad och exportera filen -> lägg filen på din server eller i den mapp för säkerhetskopior och ange dagens datum som filnamn. Exportera kontakter på motsvarande sätt genom menyn Arkiv -> Imortera och Exportera… -> Exportera kontakter.

För att istället säkerhetskopiera hela mappen måste du hitta var din personliga postfil finns. Sök efter filen *.pst med sökvertyget i Windows. Tecknet * används för att hitta alla filer med filändelsen .pst. Gå till den mapp där ex. inbox.pst finns, kontrollera att Outlook är avslutad, och kopiera hela mappen till din egen mapp med säkerhetskopior. Hittas flera inbox-filer så har din dator flera användare, kontrollera att ditt användarnamn finns med i sökvägen till .pst filen.

Outlook Express

Outlook Express sparar mail i olika datafiler och därför bör man säkerhetskopiera hela mappen med mail och adressboken. Sök efter filen Inbox.dbx med sökvertyget i Windows. Gå till den mapp där inbox.dbx finns, kontrollera att Express är avslutad, och kopiera hela mappen till din egen mapp med säkerhetskopior. Finns det flera inbox filer så har din dator flera användare, kontrollera att ditt användarnamn finns med i sökvägen till inbox.dbx filen.

Outlook Express lagrar inte adressboken i mappen ovan och därför måste man även söka efter *.wab precis som ovan. Tecknet * används för att hitta alla filer med filändelsen .wab. Kopiera denna fil till din egen mapp för säkerhetskopior.

Tagg:

Comments are closed.

Om Webbguiden

Webbguiden hjälper dig att hitta bra webbsidor och erbjudanden på internet. Inspireras av möjligheterna med internet och läs mer om erbjudanden som passar dina behov.

om
© Larsson of Sweden 2013