meny

Shockavgift på hårddiskar till Copyswede

januari


januari
Blogg

Från april 2011 kommer en extra avgift för hårddiskar och USB-minnen tas ut av Copyswede. Avgiften blir 120-160 kr beroende på hårddiskens storlek.
Det väcker reaktioner hos läsarna, på ca ett dygn hade över 5000 personer reagerat där 98% var emot straffavgiften. Läs hela artikeln på IDG här.

Frågan är hur mycket pengar det blir kvar av avgiften till Copyswedes svältande artister och konstnärer. Produkter som har ”skattats” måste märkas upp på något sätt och databasen med företag som har ansökt om undantag ska administreras och driftas så säljare kan kontrollera undantaget.

Intressant i resonemanget om avgiftens storlek är relationen till antalet Gigabyte, inte till hastighet. När SSD hårddiskar och USB3 blir vanligare går det fortare att kopiera stora mängder data. Copyswede tittar på lagringskapaciteten, inte datahastighet. Alltså inte antalet ljudfiler, filmer och bilder som kan omsättas på ett lagringsmedia. Men tur är väl det.

Tagg:

Comments are closed.

Om Webbguiden

Webbguiden hjälper dig att hitta bra webbsidor och erbjudanden på internet. Inspireras av möjligheterna med internet och läs mer om erbjudanden som passar dina behov.

om
© Larsson of Sweden 2013