meny

Filmformat (avi, wmvhd, qt, mpg, dat, vob, ogg)

augusti


augusti
Blogg

Tipsar först om programmet VLC som är gratis och helt otrolig på att spela upp filmer, även utan speciella filter/codec. Så tanka hem direkt och testa! En film som inte är hel brukar inte kunna spelas av Mediaspelaren men VLC klarar ofta av det med.
AVI är filformatet av typen (Audio/Video Interleaved) och är mycket vanlig för PC datorer. AVI filer brukar vara stora om de är i Microsoft’s vanliga format men komprimeras oftast med DivX eller XviD och blir då betydligt mindre. Många DVD-spelare till TV klarar av att visa skivor med AVI filmer.

Observera att DivX är ett filformat som behöver en avcodare, codec, om det ska kunna visas i vanliga Mediaspelaren. Använd VLC istället. Ett annat vanligt alternativ för komprimerade filmer är XviD som är gratis och används ofta under Linux. Codec till XviD.

WMV och WMVHD är också filformat från Microsoft som blir vanligare då de kan komprimeras med surround ljud och HDTV formatet som är bättre än DVD formatet. Det finns dock begränsningar ex. eftersom Microsoft har låst WMVHD systemet till Windows XP men det finns säkert andra alternativ snart.

MPG eller MPEG finn i version 1 och 2 som är äldre format för att visa video med komprimerad video. MPEG4/DivX är de formaten som används idag. MPEG går bra att spela i VLC och formatet används som sagt ofta för att komprimera filmer av AVI formatet.

QT är av formatet QuickTime och används ofta på MAC baserade datorer och för multimedia applikationer. Använd programmet QuickTime för att visa filen på både MAC och PC.

DAT brukar filmer heta av VCD formatet. De är oftast större än en CD-skiva (>700Mb) och kan visas i de flesta program. Tänk på att .dat filmer ska brännas i VCD eller SVCD formatet (se tidigare tråd) för att få plats på en vanlig CDR-skiva!

VOB är liksom .dat filer en film för video men av DVD formatet. För att spela filmer av VOB formatet används oftast programmen PowerDVD eller WinDVD. Tänk på att VOB inte kan brännas på vanliga CDR skivor!

OGG är ett ganska nytt format och används ofta av grupper som tittar på anime filmer. Precis som DivX bygger vidare på MPEG formatet där MP3 är vanlig musikformat. är OGG ett alternativ till MP3 och finns i flera versioner även för film. Formaten idag är Ogg Vorbis, Ogg Speex, Ogg Theora och Ogg FLAC.

RM eller RMVB är ett videoformat från RealMedia som används främst för strömmande video över Internet. Det är ett hårt komprimerat format som kräver sin egen spelare, RealMedia. Används ofta för sändning av TV och konferenser på Internet. Det finna alternativa spelare som inte är reklambaserade.

ASF är liksom RM ett format främst avsedd för strömmande video men levereras från Microsoft. Som vanligt med Microsoft stäms tillverkare av programvaror som kan spara och omvandla ASF formatet och har därför mest stöd för video i interna Windowsbaserade nätverk.
Det finns många specifika videoformat för viss video. De som nämns ovan är de vanligaste format som används på Internet. För mer specifika format är det enklast att göra en sökning på Google efter den filändelse (.suffix) som aktuell fil har.

För de vanliga och lite mer ovanliga (ex. AVID) finns codec här Free Codec

Senaste Mediaplayer för Windows hittar du på Microsofts hemsida

Tagg:

Comments are closed.

Om Webbguiden

Webbguiden hjälper dig att hitta bra webbsidor och erbjudanden på internet. Inspireras av möjligheterna med internet och läs mer om erbjudanden som passar dina behov.

om
© Larsson of Sweden 2013