meny

Reparation av Windows efter blåskärm

augusti


augusti
Blogg

Om du får en ”blue screen” eller meddelande om att ”följande fil saknas eller är skadad: windowssystem32configsystem” så kan Windows inte starta ordentligt. Någon fil i operativsystemet har då gått sönder (blivit ”korrupt”), kanske på grund av att någon komponent i datorn gått sönder eller så kan din dator kan ha drabbats av virus. Det viktiga är att tänka över om du kan rädda något från hårddisken och prova allt annat innan du formaterar om den, för sen är dina filer borta för alltid.*

Även om du får detta meddelande är det nästan säkert att all information finns kvar på hårddisken utom just de filer som blivit skadade. Undantaget är om du fått virus som har raderat alla filer eller där hårddisken fysiskt har gått sönder men det är relativt ovanligt.

*Det är faktiskt så att även om du tar bort en fil från datorn och tömmer papperskorgen så finns spåren kvar fysiskt på hårddisken tills du skriver över det och det finns ett antal program kan hitta det igen. Därför ska man aldrig ge bort en dator och riskera att olika program kan hitta gamla slängda filer och lösenord utan att ha säkert raderat all information.

Först de enkla orsakerna till vad som kan ha hänt (Windows):

1. Det är problem med någon hårdvara och datorn stannar för att datorn inte fungerar och en klassisk ”bluescreen” visas med en svårtolkad felkod. Har du satt i nytt minne, ny hårddisk eller ex. köpt en ny skrivare så är det förmodligen orsaken. Koppla bort externa prylar och ta ur eventuell ny hårdvara och se om datorn startar normalt så är problemet löst.

Tips: Du kan även starta datorn i ”felsäkert läge” genom att trycka ned knappen F8 upprepade gånger när datorn startar för att visa Windows startmeny. Läs mer nedan.

2. Ett program eller fil eller registret har blivit ”korrupt”, hamnat fel eller skrivits över, alltså ”korrupt”. Det råkar vara en fil som Windows behöver för att starta. Det händer ibland att det är registret – ”registry” – som skadats. Den måste finnas då alla program kan lagras egen information och dessutom innehåller information om din dators hårdvara och inställningar. Ett ”registry” finns det backup på och man kan ibland återställa en gammal version manuellt men enklast är att startar i ”felsäkert läge” där Windows själv försöker hitta fel och återställa backup av registret.

3. Ett elakt program kan ha infekterat datorn, ex virus, trojan eller något annat elakt. Sådana program förstör datorn med flit och kan ta bort datorns startfiler, det vill säga filer som Windows behöver. Prova att söka igenom datorn med antivirusprogram från en bootbar CD för att ta bort infekterade filer. Starta sedan datorn från Windows CD’n och kör ”repair” för att återställa ev borttagna startfiler.

4. Fel med hårdvaran kan göra att det blir fel i Windows filer och datorn kraschar. Det kan vara hårddisken som fysiskt börjar gå sönder och tappar information eller minneskretsar som blivit skadade. För att hitta den här typen av fel låter man program söka igenom och testa datorns hårdvara. Ibland finns program redan i datorn som kan söka igenom hårdvaran efter fel, se instruktionsboken för datorn. Det finns även gratis verktyg som kan startas från ett USB-minne eller CD om man söker efter dem på Internet.

Hur gör man för att hitta felet och sedan åtgärda det?

1a. Plocka bort all ny hårdvara och ny kringutrustning som du har anslutit till datorn. Läs mer om det i steg 4. Starta sedan upp i felsäkert läge genom att trycka F8 ett par gånger under uppstart så windows menyn kommer upp (F8 innan Windowsloggan visas). I menyn väljer du felsäkert läge utan nätverk. Då loggas alla startfiler och Windows försöker hitta var felet är. Gör det 4-5 gånger även om datorn hänger sig varje gång och se om det till slut fungerar. Om det löste problemet startar du i vanligt läge och ser om det fungerar nu. Stoppa i enheterna en efter en och se när det blir problem igen, då vet du vilken pryl det är som ställer till det. Mer om hur du testar hårdvara i avsnitt 4.

1b. Om du kommer in i felsäkert läge och sedan startar om men det inte fungerar i vanligt läge, gå då tillbaka till felsäkert läge och avinstallera drivrutiner och de senaste programmen du installerade. Ex. kan en krånglande drivrutin till en skrivare du nyss köpt vara problemet. Du avinstallerar program genom Start-Kontrollpanelen-Lägg till och ta bort program.

2a. Det är rätt krångligt att försöka manuellt återställa register och drivrutiner så prova alternativ 3 och 4 istället. Men innan det ska du fundera över om det går att flytta hårddisken till en annan dator för att komma åt filerna eller köra ex. Windows 98 lite från Hiren Boot CD, bara så du kan kopiera över filer till en annan hårddisk (USB eller intern hårddisk eller CD).

2b. Om du bestämmer dig för att återställa registret manuellt så vet du redan en del om Windows. Annars bör du gå vidare till steg 3. Läs mer här http://support.microsoft.com/kb/307545 som i korthet går ut på att starta upp datorn med Windows CD, välja ”r” och återställningskonsollen och sedan återställa ett par filer från mappen /repair till /system32/config mappen. Alternativet att fysiskt installera en extra hårddisk och kopiera data genom program från Hirens Boot CD kan vara lättare. Observera att återstälningskonsollen enbart ger tillgång till systemfiler och kan alltså inte kopiera dina privata filer på detta sätt.

3a. För att söka efter virus utan att starta Windows så finns antivirusprogram på Hirens Boot CD som kan söka efter infekterade filer och ta bort dom. Programmet ”Kaspersky Antivirus” har ett alternativ att skapa ett par bootbara disketter som kan söka efter och ta bort virus om det behövs disketter.

3b. Kör sedan Windows startCD igen och välj ”repair” alternativet. Det som händer är att alla startfiler installeras om men dina egna filer lämnas kvar på hårddisken. Det är vanligt att man får installera om de flesta programvarorna efter att Windows har reparerats. Se det här steget bara som ett sätt att få igång datorn igen så du kan ta backup på dina filer för att sedan installera om hela datorn. Det är problem med datorn och den bör installeras om förr eller senare.

4a. Om datorn fortfarande inte fungerar eller om den inte startar alls så måste du se över vad det kan vara för problem med hårdvaran. På Hirens Boot CD finns ett par program som går igenom och testar datorns komponenter. Det vanligaste felet är internminnet och programmet ”Memtest” är expert på att hitta problem. Andra program finns som söker igenom hela datorn och testar dess prestanda. Om det rapporteras fel på något så måste du ta bort den hårdvaran innan du försöker igen i steg 1.

Obs! Tänk på att aldrig vidröra komponenter i datorn utan att vara jordad och ta aldrig på kretsarna med fingrarna.  Du öppnar och reparerar din dator på egen risk. Ev. garanti slutar gälla när du öppnar din dator.

Avslutning

Har du inte tid eller kunskap att genomföra ovan testar så är det lättaste att helt enkelt installera om datorn. Tänk så här, är du beredd att lägga ner en eftermiddag (om du kan Windows bra) eller ett par dagar (om du är nybörjare) så är det värt ett försök. Annars om du inte direkt bryr dig om vad du har i datorn och redan har backup på alla semesterfoton och mail så är det bara att installera om. Finns det ingen återställnings-skiva (”restore CD”) kan det ta tid att lägga in alla program och drivrutiner igen manuellt för en ovan användare.

Alltid när sånt här händer önskar man att det fanns backup. Se därför till att ha en strategi för backup. Ett enkelt sätt är att köra ett backupprogram eller bara bränna filerna till en CD eller DVD. Spara också undan mail och lösenord. När man har provat de vanligaste stegen ovan och det inte funkar så är det bara att installera om datorn och återställa backup.

Tänk också på att om du har haft problem med datorn så kan det vara hårdvara som blivit gammal. Även om du installerar om datorn kan det bli problem igen. Då måste du söka igenom och hitta vad som är trasigt i datorn (oftast minnet enligt steg 4a). Om du fick virus är det risk att du får det igen så försök hitta var det kom ifrån, något mail eller ett program.

Lycka till och hoppas du får igång datorn igen. Om inget fungerar och du absolut måste ha tillbaka data så finns en sista utväg som är mycket dyr. Det är att ta ur hårddisken och skicka den till ett företag i Norge (Ibas) som fysiskt läser av hårddisken och hittar data.

Tagg:

Comments are closed.

Om Webbguiden

Webbguiden hjälper dig att hitta bra webbsidor och erbjudanden på internet. Inspireras av möjligheterna med internet och läs mer om erbjudanden som passar dina behov.

om
© Larsson of Sweden 2013